De directeur van Tony’s Chocolonely is opgepakt wegens bekladding van een beeld van Jan Pieterszoon Coen.
Naast een afbeelding van zijn eigen chocoladereep spoot hij de slogan Black Lives Matter bij het beeld.
Bij de Beurs is een superstore van Tony’s gevestigd.
Directeur Henk Jan Beltman wil naar eigen zeggen de VOC-mentaliteit veranderen”.
De directeur van Tony’s Chocolonely, Henk Jan Beltman is donderdag aangehouden op verdenking van vernieling. Hij bekladde de Beurs van Berlage bij het ingemetselde beeld van Jan Pieterszoon Coen met een afbeelding van een Tony’s-chocoladereeep en de slogan Black Lives Matter.
Beltman kwam na een verhoor op het politiebureau weer op vrije voeten. Volgens zijn advocaat Geertjan van Oosten vindt Beltman het beeld vlakbij zijn winkel “niet gepast”. Naast de Tony’s-directeur is nog een andere betrokkene aangehouden. De Beurs overweegt aangifte, aldus Van Oosten.
Tony’s Chocolonely heeft een zogeheten superstore nabij de Beurs. De muurschildering bestond uit een afbeelding van een reep van Tony’s Chocolonely, met daarbij ‘Black Lives Matter’. De graffiti zou inmiddels al weer zijn verwijderd.
‘Wij willen die VOC-mentaliteit veranderen’
Tal van beelden van historische figuren met een mogelijk bedenkelijke reputatie zijn onderwerp van discussie geworden, sinds de zwarte Amerikaan George Floyd in Minnesota door een agent werd gedood en daarna wereldwijd een golf van protesten op gang is gekomen.
Jan Pieterszoon Coen (1587-1629), geboren in Hoorn, was gouverneur-generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en hield er een gewelddadige handelspolitiek op na. Onder zijn bewind moordde de VOC duizenden inwoners van de Banda-eilanden (de huidige Molukken) uit. In Hoorn is een groot standbeeld van Coen op stadsplein de Roode Steen middelpunt van de actuele discussie geworden.
"Wij willen die VOC-mentaliteit veranderen", zegt een woordvoerster van Tony's Chocolonely. "De gebeurtenissen van de laatste maanden, de pandemie en de protesten tegen racisme, laten zien hoe ongelijk het nog steeds is verdeeld in de wereld.
"Wij vinden het zinvol mensen te wijzen op dat beeld en in de winkel leggen we uit wie Coen was. We zijn met de Beurs in gesprek over hoe we dat samen kunnen doen."